Ken jij dat: het verlangen om je van je mooiste kant te laten zien?
Ik heb net een pasfoto laten maken voor een nieuw paspoort. Ik keek ernaar en dacht: “Oké. Goede oefening om me niks van mn uiterlijk aan te trekken”.

Maar de natuur werkt anders. Ze is óok ijdel. Ik wil er ‘goed uitzien’. Nee, nog hoger gegrepen! Ik wil dat ze aan mijn uiterlijk kunnen zien hoe ik bén, dat ik een missie heb!

Het verlangen ons van onze mooiste kant te laten zien. IJdelheid, zelfexpressie of biologie?

Ik plaats alleen de mooie foto’s. Wat ik denk dat goed overkomt.

Waarom eigenlijk. Waarom zo zenuwachtig?

Ons verlangen om ons van onze mooiste kant te laten zien, is dat ijdelheid of zelfexpressie? IJdelheid denk ik. Ja, dat moet het zijn. Allemaal ego. Maar nee, wacht, er zit ook heel veel plezier in om sommige berichten te maken of die van anderen te lezen. Zelfexpressie dus toch. De narcistische cultuurkanalen maken van ons allemaal kunstenaars. Kunstenmakers. Jongleurs.

Maar het is nog iets. Ik krijg vertrouwen als iets er goed uitziet. Ik voel me prettiger en ben sneller geïnspireerd, als iemand zich mooi presenteert. Er is dus ook iets biologisch.

Wie er ‘goed’ uitziet, overleeft beter.

Maar wie zichzelf kan liefhebben zoals hij is, hééft het beter.

Ieder bezoek aan de sociale media is een goede uitdaging om met die voortdurend aansporende onrust om te gaan. Een trigger voor mindfulness. In geval van mijn paspoort wordt het 10 jaar doorademen. Maar dat was ik toch al van plan.

Heb je wel eens last van die hoge norm op uiterlijk en gedrag? Van jezelf of van anderen?
De cultuur van er-goed-uit-moeten-zien kan een grote druk opleveren. Zowel extern als intern. Aan de buitenkant gaat het over hard werken en succesvol zijn (druk-druk-druk zijn is goed! Dan heb je succes. Toch?). Aan de binnenkant gaat het over de dingen goed willen doen voor anderen, voor je kinderen, vrienden, familie, werkgever. Zelfs goed voor jezelf moeten zorgen kan een te grote interne druk geven.

Zoek de balans die je voldoende succesvol maakt in wat je doet en voldoende rust geeft om te herstellen. Lichaamsgerichte begeleiding kan je helpen je lichaamssignalen te betrekken bij het vinden van die balans. Leren om je balans terug te vinden is een genot voor je lichaam en je geest.

Afspraak maken? Stuur mij een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *