Informatie voor huisartsen

Voordat u uw patient doorverwijst naar lichaamsgerichte psychotherapie, wilt u weten wat het uw patient kan brengen.
Hieronder een korte beschrijving van 3 beelden die u in uw praktijk kunt tegenkomen.
Deze informatie is uiteraard ook bedoeld voor mogelijke klanten zelf.

Als er sprake is van weinig verbinding met de lichaamssignalen en gevoel, breng ik de client naar zijn of haar gevoel.
Een voorbeeld hiervan is iemand die alles beredeneert en plant, terwijl het lichaam duidelijk overbelast aan het raken is. Klachten als stress, migraine, rugklachten kunnen al gaande zijn. Het lichaam probeert duidelijk te maken dat het handelen niet in balans is met de natuurlijke belastbaarheid en gezondheid.

Als er sprake is van overvloedige emoties en de client ervaart voortdurend gevoelens van verdriet, angst of boosheid, leer ik de client bijvoorbeeld te bewegen om het overschot aan emotie in een gezonde inspanning om te zetten.
In de therapie vinden we voor die specifieke client korte en effectieve technieken die hij of zij kan inbouwen in zijn dagelijks leven en die werken als emotie-regulatie.

Als er sprake is van onbegrepen klachten (solk) of begrépen klachten, maar hardnekkigheid die zich niet laat oplossen door medicatie of een simpele aanmoediging, ga ik met de client op zoek naar alle informatie die in de lichaamssignalen zit.
Zo kan de client meer zijn eigen beslissingen gaan nemen aan de hand van de eigen signalen in plaats van aan de hand van een (zelf) opgelegde norm van buitenaf.

Indien het zinvol lijkt, werk ik haptonomisch / met aanraking en massage. Dit kan werken waar woorden de klachten alleen maar in stand houden of verergeren en waar het lichaam goed reageert op (geruststellende) aanraking.

Mensen met depressieve klachten krijgen bij mij altijd het advies om dagelijks (kort) te gaan wandelen (of een passend alternatief als wandelen niet kan).

Mocht u vragen hebben, of mij uit willen nodigen voor een korte pitch over dit werk bijvoorbeeld tijdens een lunch met collega’s, dan kunt u mij altijd benaderen.

info@andreadeckers.nl
06-19368852

Enkele andere blogs over mijn therapeutisch werk:

Lichaamsgericht… wat is dat eigenlijk?

Crisis = kans. Wachtlijst psycholoog = 2x jammer

Drukte op het hoofdkantoor

Neuroaffectieve psychotherapie

Waarom praten slechts deels helpt bij het verwerken van trauma’s. Bessel van der Kolk

januari 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *