Sommige mensen zijn al lang niet meer gewend zijn aan de vervullende ervaring van contact.

Onze samenleving heeft een bepaalde, algemeen geaccepteerde focus. We moeten door te werken geld genereren om te kunnen leven met alle comfort dat we wensen. Het geeft een prestatiedruk die niet iedereen op de lange duur kan opbrengen. En het geeft soms “contactarmoede”: gebrek aan verbinding met jezelf en anderen.

Begrippen als “hoogsensitiviteit” proberen uit te drukken dat er meer indrukken zijn dan we als mens kunnen verwerken. Ook als trauma in de weg zit, belemmert dit je om aan de normale status quo mee te doen.

Ongemakken in je lichaam zijn vaak een teken dat je jezelf teveel of niet op de juiste manier belast. Vermoeidheid of slapeloosheid kunnen een dagelijks ongemak worden, terwijl je niet meteen het verband kunt leggen met de manier waarop je jezelf (over)belast. Burn-out is misschien wel het meest zware -en veel voorkomende!-voorbeeld hiervan.

Maar ook onderbelasting kan klachten geven. Wordt je niet voldoende uitgedaagd in je denken, je sociale leven of in fysieke inspanning? Dan kan dat eveneens ongemak geven zoals minder helder denken, vriendschappen of relaties waar je niet zoveel (meer) uithaalt, stijfheid in je lichaam door gebrek aan beweging.

Wij zijn niet geboren om vermoeid, boos of somber door het leven te gaan. Ons lichaam is een geweldig zelfherstellend systeem dat zich jarenlang trouw inspant om aan onze wensen te voldoen. Ook als het terveel is of de belasting ’scheef trekt’, spant het zich ten zeerste in om jouw wil te dienen. Ondertussen waarschuwt je lichaam lang van tevoren voor toekomstige klachten (van rugpijn tot paniek tot depressie). Maar het is, bijvoorbeeld door drukte in je dagelijks leven, niet altijd gemakkelijk dit te verstaan. Vermoeid, gestresst, boos, of somber kun je zijn. Maar niet al te lang, niet al teveel. Dat zou niet kloppen met de speelsheid, nieuwsgierigheid verbinding die eigen is aan onze soort. Tijd om je patronen te onderzoeken om erachter te komen wat je eigenlijk aan het doen bent. En hoe het beter kan.

Wij zijn hyper-sociale wezens. In vele hersenonderzoeken is aangetoond hoe belangrijk contact is voor je welzijn. De mening van anderen, hun ondersteuning of afwijzing, acceptatie en verbinding. Het raakt ons allemaal diep. Dit geeft ons besef van een belangrijke “tool” om te herstellen: in contact met een ander kan je tot inzichten komen, lachen en relativeren, troost en verlichting vinden.
Daarom is de neuro-affectieve psychotherapie gericht op “affectie”, je vermogen tot hechting en verbinding. Er zijn natuurlijke mechanismen voor “geluk” en “ongeluk”, voor stress en ontspanning, voor ons creatieve en probleemoplossende vermogen. 

lichaamsgerichte psychotherapie Meppel

Ik krijg mensen in de praktijk die al lang niet meer gewend zijn aan de vervullende ervaring van contact. Wij leven individueel, maar we zijn ook gemaakt om ons te spiegelen aan anderen. Beseffen en waarderen dat de ander er is, precies zoals die is, zonder onszelf geweld aan te doen. 

We beginnen bij jouw werkelijkheid van nu.
En van daaruit gaan we verder. Naar wat ik ook niet weet dat zich ontrolt. Ook al heb ik een voorstel voor behandeling, een prognose en een pakket aan interventies en oefeningen. Nieuwe waarheid ontrolt zich. Balans tussen je gecreëerde leven en je natuurlijke leven herstelt. Klachten verminderen of verdwijnen. En/of je gaat ze begrijpen en vindt andere bronnen voor herstel.

Je zou het als doel van een therapeut kunnen zien dat ze zichzelf overbodig maakt. Maar als je kijkt naar de werking van een gezonde hechting, is het anders. Als je bij een therapeut iets vindt dat werkt, neem je dat mee in jezelf. De therapeut blijft je bij, als een van de betekenisvolle contacten in je leven. Zo éen die je iets meegaf dat je nog lang gebruikt wanneer nodig. Met of zonder therapiesessies.

 

Afspraak maken? Stuur mij een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *