Lichaamsgericht – dat is toch gewoon “werken met het lichaam”?
Zeker. Gericht op het lichaam. Makkelijk zat.
Maar dan weet je nog niks.

De inmiddels toonaangevende psychiater Bessel van der Kolk wijst de laatste jaren met klem op de noodzaak om lichaamsgericht te werken bij allerlei vormen van trauma. Zie hier een artikel. Niet alleen bij trauma zijn lichaamsgerichte methoden effectief.

Als je je afvraagt wat het eigenlijk is, dat “lichaamsgericht werken”, dan ben je niet de enige.

Ik hoop dit hier wat helderder te maken.

Er zijn grofweg 3 manieren van lichaamsgericht werken. Ik maak gebruik alle drie. 

I
Tijdens het gesprek…
…kan het zijn dat je dingen ervaart. Je kijkt steeds naar een bepaalde hoek, je durft niet goed naar mij te kijken, de regen op het dak vraagt je aandacht.

Lichaamsgericht, wat is dat eigenlijk? Andrea Deckers lichaamsgerichte therapie
Voelen kan je… want wie is van hout?

Wat dan ook. Het is allemaal taal, allemaal informatie van jouw lichaam.
Het kan zijn dat we de hele sessie op de stoel blijven zitten praten.
Maar af en toe stop ik even. Ik nodig je uit te ervaren wat er in je lichaam gebeurt.
Merk je iets? Of merk je niets?
En als je langer wacht…?

Natuurlijk zie ik dingen. Het lichaam spreekt voortdurend. Door zich een beetje af te wenden, via de ogen, huidskleur en spierspanning. Maar nooit ga ik er alleen maar vanuit dat ik ‘al gezien heb wat er gebeurt’. Ik leer jou graag je eigen signalen lezen.
We stoppen en volgen de gang van je gedachten, gevoelens en emoties. Eigenlijk dus niet alleen “lichaamsgericht”. Tenzij je gedachten en emoties ook lichamelijk noemt!

 

 

 

IIAndrea Deckers lichaamsgerichte therapie
Aanrakingsvormen
Massage, haptonomie, of aanraking tijdens de sessies.
In lichaamsgerichte psychotherapie is het mogelijk dat ik je aanraak. Uiteraard gebeurt dit alleen met jouw toestemming.

In therapiesessies kan dat een hand op je schouder zijn.

In haptonomie en therapeutische massage kijken we samen waar ik je mag aanraken, zodat je mag voelen wat er dan van binnen gebeurt.

Bij massage (= wellness, maar werkt vaak ook therapeutisch) is het het meest duidelijk: je komt voor aanraking. 

 

 

 

III
Oefeningen. Bewegen. ‘Emotioneel lichaamswerk’. Lichaamsgericht, wat is dat eigenlijk? Andrea Deckers lichaamsgerichte therapie
Lopen, uitrekken, schudden, trillen, dansen, al dan niet op muziek. Uitdagende oefeningen horen bij lichaamsgericht werk. Uitdagend voor jou. Maar niet tè. Voor sommigen is het uitdagend om hun plek in de ruimte te bepalen. Voor anderen om zich een stukje achterover te laten vallen, waar mijn handen ze opvangen.

We doen dit (ik doe vaak mee) om leven in je lichaam te brengen. Om je gedachten eens niet de overhand te geven. Om te voelen. En te voelen. En te voelen. Meer ademen, bewegen en geluid (maken) is in onze cultuur wat ‘vergeten’. Het brengt leven in je lijf en maakt levenslust wakker, maar ook onderliggende gevoelens die je hebt weggestopt. woede of verdriet bijvoorbeeld.

Het is niet altijd zo gemakkelijk. Maar we doen niet zomaar wat. Alexander Lowen (en na hem vele anderen) heeft ongelofelijk veel materiaal ontwikkeld om emoties, gedachten en sensaties wakker en voelbaar te maken. Geschikt voor mensen, die door het leven het hoofd in zijn gejaagd, maar eigenlijk lekker in hun lichaam willen zitten. 

3 doelen van emotioneel lichaamswerk:

  1. ‘Uit je hoofd’ en ‘in je lichaam’ komen. Zodat je weer kan voelen. Zodat je met die gevoelens kan doen wat nodig is.
  2. Bij crisis werkt lichaamswerk soms perfect. Juist als je van gekheid even niet meer weet wat je doen moet, moet je bewegen. Ik heb al veel mensen vanuit crisis naar rust zien komen met lichaamswerk.
  3. Lichaamswerk kan incidenteel of dagelijks gedaan worden. Het werkt als sporten, yoga, tai-chi, tao, zingen, dansen en wandelen. Je wordt er fysiek soepel, emotioneel schoon en mentaal fit van.

 

 

Wat is NIET lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgericht therapeuten weten soms ook dingen weet van andere methoden, die je net zo goed ‘lichaamsgericht’ kan noemen. We scholen regelmatig bij en na namelijk, en overlap met andere methoden is interessant.

Maar lichaamsgerichte psychotherapie is niet: 

  • een medische behandeling. Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie. Sommige therapeuten zijn wel arts of verpleegkundige. De emotionele of psychische oorzaak van klachten wordt aangepakt. De fysieke klachten ook, maar dan via oefeningen, mindset en leefstijl.
  • fysiotherapie, choropraxie of manueeltherapie. Sommige oefeningen lijken wel sterk op fysiotherapie
  • werken met de organen om emotionele disbalans op te lossen, zoals in Chinese en Ayrvedische geneeskunde. Een mooie aanvulling op lichaamsgerichte therapie. Lees bijvoorbeeld deze blog van Daisha de Wijs. https://www.daishadewijs.nl/organen-verklappen-onze-emoties-deel-1-galblaas-en-lever/
  • je voeding aanpakken, zoals een natuurgeneeskundige of diëtist doet.
  • meridiaantherapie, zoals bij EFT of shiatsu. 
  • bio-resonantie of bio-feedback: meten met apperatuur of spierspannings-testen.
  • opstellingenwerk, waarbij je lijfelijk “op een plek van een persoon of thema” gaat staan om uit te vinden wat je nog niet weet daarover. Zelf ben ik ook geschoold als opsteller.

 

Ik hoop dat ik een beter beeld heb kunnen geven van lichaamsgerichte psychotherapie.
Aarzel je nog, of heb je vragen?
Wees welkom voor een korte kennismaking boeken (gratis, kan ook telefonisch op afspraak), of een losse sessie om te kijken of het wat voor je is.
Gebruik hiervoor het contactformulier

februari 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *