Wiskunde maken van het bestaan

Maar dan wel hogere wiskunde 🙂

Ik ga je hier een paar formules uitleggen. Hopelijk kun je ze volgen. En misschien zelfs toepassen. 

Gezond lichaam -> goede gevoelens
Dit is een basis wetmatigheid die je bijvoorbeeld in de Traditionele Chinese Geneeskunde terug vindt.
Hij gaat zo: als iemand zich psychisch slecht voelt, is er net zoveel reden voor een psycholoog als voor een naaldje in de levermeridiaan. Er is net zoveel reden om iemand te troosten of een goed gesprek met ze te voeren, als om anders te eten, anders te ademen of meer te bewegen. In China behandelen ze je lever als je boos bent, je longen als je verdriet hebt en je maag als je piekert. Depressie kan uit de darmen komen. Ellendige gevoelens kun je weg-bewegen, weg-eten (gezonde versie), of weg-mediteren. 

De formule is omkeerbaar:
Goede gevoelens -> gezond lichaam
Ga altijd dingen doen waar je ontzettend gelukkig van wordt. Last van je lijf, pijn of chronische klachten zullen verminderen of verdwijnen. Onderzoek wat jouw leven zin geeft. Ga ermee aan de slag. Knuffel mensen die je lief vindt en laat je knuffelen als je dat fijn vindt. Pak je oude hobby op, doe een spelletje, start een (klein) project. Er zijn veel zieke mensen die deze formule snappen en toepassen. En vel gezonde mensen die ermee gezond blijven.

Zweten = weten
Dit is mijn favoriete.
Weten dat je leeft, stroomt, beweegt. Wie zweet, weet meer. Wie zweet, verteert, verwerkt en leert. Wie niet zweet, verteert anders, naar binnen, omgekeerd.
Van zweten ga je – eerst niet, maar daarna wèl – lekker ruiken. Dat kan iedereen gebruiken, dus kom vandaan tussen die struiken en ren, spring en zweet. Zorg dat je ’t weer (z)weet!

Zweten = vergeten
Vergeten dat je vastzat, down was, of last had.
Zweten is lekker keten, uit je dak, met steeds meer gemak. Want je krijgt er conditie van. Betere condities dan die je nu hebt. Hèlp elkaar zweten, dan is het ook nog eens sociaal. Samen dans je helemáal.
Als je niet zweet, betekent dat vergeten wòrden, door al die horden celletjes, die willen trillen van plezier, voor jouw vertier. Niet zweten is vergeten dat je leeft en een lijf hebt. Dat je lef hebt en niet weg ebt.

Elk moment heeft een keuze in zich. Daarin bevindt zich je magische sturing.

999 : 999 = 1
Al het moois dat jij creëert, kun je delen door zichzelf. Het resultaat is 1. Jouw 1. Het resultaat van alles wat je ooit gedaan en gelaten, gevoeld en bedoeld hebt. Wat je erin stopt, haal je eruit. Niet altijd direct, maar ooit wel. Daarom is het ook zo de moeite waard om je leven mooi te leiden, zoals voor jou goed is. In kleine, of in grote keuzes. Elk moment heeft een keuze in zich. Daarin bevindt zich je magische sturing.

xV + yA = J(ij)
V = Veiligheid. A = Avontuur. We hebben beide nodig voor een fijn en gezond leven. Veiligheid en vrijheid zijn communicerende vaten: hoe meer van het éen, hoe minder van het ander**.
De juiste verhouding tussen Veiligheid en Avontuur, is voor iedereen anders. 3V + 5A kan voor iemand een heerlijke mix zijn. Maar als het 1V met 5A wordt, kan diegene het in zijn broek doen.
Burn-out kan het gevolg zijn van (letterlijk of figuurlijk) tè lang tèveel avontuur.
Bore-out is het gevolg van een overdosis veiligheid.
Avontuur doet je bloeien, groeien en stralen van blijdschap. Je wordt een licht voor jezelf en anderen
Veiligheid is basis. Zonder veiligheid geen leven. De juiste hoeveelheid veiligheid doet je tot rust komen, balanceren, en weer ontkiemen.  Je wordt – ook hiervan – een licht voor jezelf en anderen.

Crisis = kans
Dit is een bekende. Behalve als je er middenin zit. Dan zie je hem niet.
Acute crisis opent een aantal deuren voor verandering en inzicht, die normaal gesloten blijven.
Crisis geeft een kans. Het zet de boel op zijn kop, van waaruit je bijna niet anders kan dan OM-denken.
Over crisis en wachtlijsten heb ik eerder een blog  geschreven.

En dan de laatste voor vandaag:
1 + 1 = 3 (synergie)
Als wij allemaal weer een neusje krijgen voor dit fenomeen, dan hoop ik dat ik 100 word. Want dan wordt het hier een feestje.
Synergie is het ontstaan van iets moois, wanneer “alles klopt”.
Het is de kernfusie, de inclusie waaruit licht geboren wordt.
Er zijn momenten, waarop iets precies goed is zoals het is. Daar ontstaat een mooi gevoel, als de perfecte drop in je favoriete song.
Als je oplet, zijn er talloze van dit soort momenten op een dag.
En als je ze waarneemt, worden ze waarneembaarder.
En dan.. ga je zien hoe je ze kunt helpen ontstaan.
Het is een formule van nature, en jij en ik zijn in iedere hartslag

Speel met deze formules, ontdek en gebruik je eigen formules en wordt levenskunstenaar.

 

Levenskunstenaar Andrea Deckers lichaamsgerichte therapie Meppel

* Ik kan hierbij iedereen de website www.retrainpain.org aanraden. 

**NB
Bij trauma kan dit anders werken. Daar kunnen ‘veilig’ en ‘onveilig’ vervlochten en verward zijn geraakt. Dan is het niet zo vanzelfsprekend om de juiste mix van veilig en vrij samen te stellen. Maar de meeste mensen – ook die met een klein trauma – kunnen prima hun eigen samenstelling A + V vinden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *