Mensen die mijn website bekijken komen de informatie tegen dat tantra een van mijn inspiratiebronnen is. Ik leg hier uit wat ik ermee doe.

Ik geef lichaamsgerichte psychotherapie aan mensen met allerlei vragen over psychosomatische klachten, psychische klachten, stressklachten en levensvragen. Ook masseer ik mensen voor vitalisatie van lichaam en geest. Of om tot diepe ontspanning te komen. Soms is massage onderdeel van de therapie.

Tantra is één van de bronnen waaruit ik put. Zowel in gesprekken en oefeningen als in massage pas ik soms ‘tantrische principes’ toe. Dit gaat over communiceren met alle zintuigen en ruimte bieden aan processen die tot meer gezondheid leiden. Het heeft overlapping met het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn de technieken uit de lichaamsgerichte therapievormen. Bij tantra zet je de (seksuele) levensenergie in om tot een hogere staat van bewustzijn te komen. In lichaamswerk geef je ruimte aan de in het lichaam aanwezige energie, om een natuurlijke balans niet langer te stoppen.

In massages is  mijn tantra-ervaring eventueel af te lezen zijn aan de mate waarin ik afstem op het lichaam dat ik masseer. Tantra gaat heel veel over afstemming, en het herkennen en toestaan of stimuleren van helende processen in het lichaam die doorwerken in het bewustzijn. Het is veel breder dan seksualiteit.

Tantra leert als het goed is mensen een grotere fijngevoeligheid voor het herkennen van de staat waarin je jezelf bevindt en die waar een ander zich in bevindt. Het kennen en herkennen van grenzen is daarin van wezenlijk belang. We willen niet schaden, maar gezondheid bevorderen. Dat geldt als het goed is voor alle hulpverlening.

Seksualiteit is een zowel ruig als kwetsbaar thema. We hebben verworven vrijheden en beheersing in onze samenleving ontwikkeld, maar we zijn er nog lang niet. Gebalanceerd omgaan met de krachten in ons lichaam vraagt soms een leven lang zoeken. Groter of kleiner seksueel trauma komt veel voor. Elke ervaring met grensoverschrijding of juist overmatige beheersing van seksualiteit kan het systeem schaden en fysieke of mentale klachten opleveren.

Seksualiteit is bij ons mensen – net als bij alle wezens – een wezenlijk, krachtig en kwetsbaar onderdeel. Het uitsluiten van seksualiteit als mogelijk gespreksthema zou de therapie beperken. Tegelijkertijd hoef je dit onderwerp in veel gevallen niet aan te snijden, omdat het thema op een ander vlak ligt.

Ik ben géen seksuoloog, maar het onderwerp is in mijn praktijk geen taboe. Dus ook voor deze thema’s kun je terecht in mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie. 

Afspraak maken voor een intake of massage? Stuur mij een mail.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *