Mensen die mijn website bekijken komen de informatie tegen dat tantra een van mijn inspiratiebronnen is. Ik leg hier uit wat ik ermee doe.

Ik geef lichaamsgerichte psychotherapie aan mensen met allerlei vragen over psychosomatische klachten, psychische klachten, stressklachten en levensvragen. Ook masseer ik mensen voor vitalisatie van lichaam en geest. Of om tot diepe ontspanning te komen. Soms is massage onderdeel van de therapie.

Tantra is één van de bronnen waaruit ik put. Tantra zoekt verruiming van het bewustzijn en mijdt daarbij niet de ervaringen van de zintuigen. Sex is bij tantra niet het doel, maar soms een middel om verlichting na te streven.

Zowel in gesprekken en oefeningen als in massage pas ik soms ‘tantrische principes’ toe. Dit gaat over voelen met alle zintuigen en ruimte bieden aan processen die tot meer gezondheid leiden. Tantra technieken komen vaak overeen met de lichaamsgerichte therapie-technieken. Ze gaan over pure, oprechte communicatie met jezelf en anderen.

Sensualiteit en seksuele opwinding is geen taboe in mijn sessies of massages. Het mag er zijn. Dat het er mag zijn, geeft je de kans om het te verkennen: Welk oud zeer zit hier nog? Wat houdt je wellicht tegen? Wat is je verlangen? En wat zit daar verder nog onder? Hoe kan je je zintuigen nog meer volgen gedurende je dag, je leven, je intimiteit met jezelf en met anderen?

Bij deze openheid in mijn sessies hoort vertrouwelijkheid en verantwoordelijkheid. Dat is, om je eigen grenzen en die van de ander te (leren) voelen en respecteren. Ik heb zelf heldere grenzen, en zal die van jou altijd willen respecteren. Dat geeft jou de veiligheid om iets voor jezelf te ontwikkelen. Want al het voelen in je lichaam is van jou, en het is er, om jou richting de hemel op aarde te leiden.

In massages is mijn tantra-ervaring op te merken aan de mate waarin ik afstem op het lichaam dat ik masseer, en de aandacht voor de energetische processen bij aanraking. Tantra gaat heel veel over afstemming, en het herkennen en toestaan of stimuleren van helende processen. Het is een spirituele stroming. Niet – zoals velen denken – een stroming die seksualiteit bovenaan plaatst. De term tantra wordt veel gebruikt in de prostitutie. Helaas vaak ten onrechte.

Tantra leert mensen een grotere fijngevoeligheid voor het herkennen van de staat waarin je je bevindt. Het kennen en herkennen van grenzen is daarin van wezenlijk belang. We willen niet schaden, maar gezondheid bevorderen. Dat geldt als het goed is voor alle hulpverlening.

Seksualiteit is een zowel ruig (“oer”) als kwetsbaar thema. We hebben verworven vrijheden en beheersing in onze samenleving ontwikkeld, maar we zijn er nog lang niet. Hoe gaan we om met de sterke impulsen van de natuur en de nobele wensen om vriendelijk en liefdevol te leven? Gebalanceerd omgaan met deze krachten, vraagt soms een leven lang zoeken.

Groter of kleiner seksueel trauma komt veel voor. Elke ervaring met grensoverschrijding, of juist overmatige beheersing van seksualiteit, kan het systeem schaden en fysieke of mentale klachten opleveren. Of je beroven van je zin in leven.

Seksualiteit is bij ons mensen – net als bij alle wezens – een wezenlijk, krachtig en kwetsbaar onderdeel. Het uitsluiten van seksualiteit als mogelijk gespreksthema zou de therapie beperken. Tegelijkertijd hoef je dit onderwerp in veel gevallen niet aan te snijden, omdat het thema soms gewoon op een ander vlak ligt.

Ik ben géen seksuoloog, maar het onderwerp is in mijn praktijk geen taboe. Dus ook voor deze thema’s kun je terecht in mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie. 

Tantra-rituelen geef ik beperkt, en alleen na een ontspanningsmassge of een lomilomimassage. Als je voor de massage komt, kunnen we de mogelijkheid bespreken en bepalen of het een goed idee is de stap naar een tantra-ritueel te maken. Een tantra ritueel is een reis op alle lagen van het bestaan. Lichaam, geest, emoties en bewustzijn komen samen in dit energiewerk.

 

Disclaimer
Ik ben therapeut, geen sekswerker.
Het bevredigen van seksuele behoeften via mij is niet mogelijk.

 

Afspraak maken voor een intake of massage? Stuur mij een mail.

 

Lees ook de blogs
Beter beminnen
Lomilomi massage
Aanraking ontvangen en toestaan
En andere blogs
Andrea Deckers beter beminnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *