Genotmiddelen. Alcohol, sigaretten, wiet of coke… welke zullen we eens nemen?

Er zijn miljoenen gebruikers van van alles en nog wat in Nederland. Het laatste bericht dat ik hierover las, ging over hoger opgeleiden die met behulp van drugs proberen aan verwachtingen te blijven voldoen.

Er is een middel dat ik iedereen kan aanraden te gebruiken. Je eigen lichaam. Op zoek naar instant genot? Je lichaam is er altijd voor te porren. Zit je met en vraagstuk en heb je advies nodig? Een duik in je eigen lichaam brengt je antwoorden en oplossingen. Wordt het eventjes teveel en komt de stoom uit je oren? Jouw lichaam biedt troost en verlichting. Er is geen betere drug.

Wij kunnen dat, als mens. Wij zijn Creatief, Intens en Sensueel. Van onszelf.

Handel is leuk. Het is ons nationale favoriete spel. Het heeft ons enthousiast gemaakt om alles te verhandelen wat mooi, leuk, goed of lekker is. Ook semi-oplossingen voor semi-problemen. Als jij het wil kopen, waarom zou ik het dan niet verkopen?

Er liggen middeltjes in de winkel.
Alcohol en andere suikers horen bij ons dagelijks dieet.
Er zijn drugs te koop op elke straathoek.
Allemaal best – dat is die keuzevrijheid waar we zo zuinig op mogen zijn. Maar kiezen we? En zijn we vrij in die keuze?

In theorie wel. In de praktijk zijn er onbeheerste en onbeheersbare mechanismen die ons aansturen. Verslavingen, bijvoorbeeld, ‘zetten zich vast’ in de gewoontes er omheen. Daarom is het ook zo moeilijk om dingen die je gewend bent opeens te láten. Je voert ze bijna onwillekeurig uit. Om dit te doorbreken, hebben we hulp nodig van nieuwe, gezonde gewoontes. Daar bestaan goede aanpakken en training voor. Bijvoorbeeld NLP, cognitieve gedragstherapie en niet te vergeten meditatie en mindfulness.

Zelf werk ik met lichaamsbewustzijn, zoals je niet zal verbazen. Dat brengt je in contact met je onderliggende motieven en gevoelens. De manier waarop je gehecht bent (of niet) aan anderen, aan het leven. In contact komen met de wijsheid van je lichaam en ontdekken wat in contact met andere mensen belangrijk voor je is. Dat kan, naast aanleren van gezonde nieuwe structuren, een belangrijke stap zijn op weg naar vrijheid van verslavend gedrag.

Kiezen is een weg. Het kan elk moment, elke dag, NU.

Genotmiddelen Een gelukkig NU

Als je gekozen hebt, ontvouwt zich direct daarna de volgende keuze. Als je er plezier in hebt, wordt het een dans. Leuk. Als je doorzettingsvermogen hebt, wordt het een sport. Leuk. Als je mazzel hebt, wordt het je grootste instant genot: hoera, alwéer goed gekozen!

Je lichaam dus, als genotmiddel. Daar had ik het over. Of daar heb ik het eigenlijk nog helemaal nog niet over gehad.

We worden veel meer door het biologisch fysiek systeem aangestuurd dan we meestal beseffen. Het huis dat je kocht, was instinctief al van jou, voordat je de juiste argumenten bij elkaar raapte om een bod te doen. Ook die nieuwe telefoon. Ook die partner… Ap Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar met een specialisatie in het onderbewuste en intuïtief denken, schreef hierover een leuk èn wetenschappelijk boek: “Het slimme onbewuste”.

Kiezen is een weg. En die ontrolt zich vanzelf; daar heb je met bewust denken minder vat op dan de meesten willen geloven. Je onderbewuste kiest eerder en krachtiger.

Maar kijk eens, wat er gebeurt als je besluit een paar keer diep adem te halen? Dan heb je besloten niet blind je impulsen te volgen, maar met je aandacht te zijn bij een proces dat even gewoon als magisch is.

Luister… Is dat een luchtstroom die je in en uit hoort gaan? Duwde je bovenrug nou een beetje tegen je shirt toen je inademde? Wat een wonder.

“Voor mij geen middelen”, zou ik nu moeten zeggen. Maar helaas, dat kan ik niet beweren. Mijn vrijheid is ook een weg die zich maar langzaam ontrolt. Ik sta midden tussen de andere apen mijn best te doen het allemaal te snappen en vat te krijgen op mijn werkelijkheid. Maar na jarenlange “training” van mijn zintuigen zoemt en trilt het soms zachtjes van binnen. Een groot avontuur.

Kom je lichaamstaal ontdekken, om deze vervolgens te gebruiken bij het omgaan met je belemmeringen. In therapiesessies train je je lichaamsbewustzijn, zie je hoe je zenuwstelsel reageert en we bouwen aan nieuwe wegen.
Of lekker luxe, kom jouw subtiele genietingen ontdekken, door massages te ontvangen.

Afspraak maken? Stuur mij een bericht

 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *