The Wheel of Consent.

Ik schrijf blogs over Lichaamsgerichte psychotherapie, over psychologische processen en over dingen in mijn leven die wellicht herkenbaar zijn voor anderen, zoals angst of pech of verlangen. En over massage.

Over massage heb ik nu een paar blogs geschreven. Dan ben je eigenlijk wel uitgeschreven. Massage is iets dat je mee wil maken. Niet iets om lang over te praten, eigenlijk. Laten we maar beginnen. Dan kan je het voelen.

Hoe je massage ervaart, is zo persoonlijk. Je huid, spieren en botten laten weten wat het met je doet. Als het goed voelt, is het goed. Voelt het niet goed, dan kom je niet terug. 

Daar zou ik het bij kunnen laten dus.
Inderdaad.
Toch kwam ik laatst woorden tegen over massage die ik erg goed vond. 

Ik heb het over the Wheel of Consent. Dr. Betty Martin geeft haar heldere verhaal gratis weg op Youtube

Als je interesse hebt in de communicatie van liefde en aandacht, is het het bekijken waard. Het is een video over aanraken en de principes erachter die werkzaam zijn.Betty Martin Wheel of Consent

Is “geven” altijd geven? Kan het ook “nemen” worden? Een voorbeeld: Hij aait je over je rug, maar de ander geniet daar eigenlijk meer van dan jij.

En ontvangen, hoe zit het daarmee? Lijkt dat soms niet op “toestaan?” Bijvoorbeeld: “Oké dan, schep me nog maar eens op, omdat je zo aandringt”. Of: Je ontvangt die knuffel van iemand, maar zit er eigenlijk niet op te wachten.

Tijdens een massage kunnen geven nemen, ontvangen en toestaan ook door elkaar gaan lopen.
En eigenlijk wil je dat ook!
Als ik als masseur voldoende afstem op je huid, spieren en botten en natuurlijk op de vraag waarmee je komt, kan jij je ontspannen en de aanraking toestaan. Dan wordt ontvangen dus toestaan. En je geeft je vertrouwen aan mij, wat mij weer de mogelijkheid geeft je nog beter te masseren.

Geen masseur is voor iedereen de juiste. De massagetechniek verschilt. Hoe voelen de handen op je huid. Word je afgedekt door een doek. De ruimte waarin gemasseerd wordt. De houding van de masseur. Alles speelt mee. Je bent vrij om te bepalen hoeveel jij als klant van juist deze masseur op dit moment kan ontvangen. Jij bepaalt of de handen op jouw lichaam veilig genoeg zijn om toe te staan. Dat is de onuitgesproken afspraak van jouw lichaam met mij. 

Betty Martin noemt deze afspraak consent. En ze is een voorstander van het uitspreken van de afspraak. Ik ook, als het nodig is. Ik nodig je altijd uit om te spreken over wat je wil ontvangen en hoe het voelt.
Maar uitspreken hoeft niet altijd.Ik hecht ook veel waarde aan de flow – daar waar woorden niet meer nodig zijn en mijn handen begrijpen wat jouw lichaam duidelijk maakt.

Nieuwsgierig naar meer?

Betty Martin heeft ook een “3-minute game” gemaakt. een simpele manier om samen met iemand te onderzoeken hoe het bij jullie zit met geven en nemen, ontvangen en toestaan. Je kunt deze ‘oefening’ met partners, vrienden of met een maatje van het moment.

Boek een massage om te ervaren

Lees ook de blog beter beminnen

3 Comments

 • Hallo Andrea, Wat een verhelderend stuk over wat je verteld over massage. Ik kan mij er helemaal in vinden van wat jij verteld over massage. Natuurlijk is massage voor ieder mens anders en is het ook erg bepalend wie de masseur of masseuse is. Het is een wisselwerking van gevoel en gevoeld worden. Patricia Meyntjens heeft hierover een prachtig mooi stuk geschreven waar ik me ook heel erg in kan vinden. https://patriciameyntjens-psychotherapie.be/huidhonger.html . Massage is voor mij heel erg belangrijk om me goed te voelen. Groetjes Harm

  • Dag Harm,
   Dat is inderdaad ook een mooi stuk om doorheen te lezen.
   Veel aspecten van het aanraken en de behoefte daaraan worden belicht. Dit soort teksten kan je helpen woorden te vinden voor wat je woordeloos voelt. De behoefte aan al dan niet aangeraakt worden is natuurlijk heel persoonlijk en niet bij iedereen het zelfde.

   Het is een verkenning die altijd weer mooi is om te doen en te ondergaan, in elke massage. Een gesprek tussen handen en lichaam, (met of) zonder woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *